ÜPP reform on hädavajalik, kuid ise see ei sünni



7. juulil toimus Brüsselis Euroopa Komisjoni korraldatud konverents, kus käsitleti 2. mail lõppenud avaliku konsultatsiooni tulemusi ja kõneldi ÜPP tulevikust. Jälgisin seda suure osa ajast internetis nähtavaks tehtud otseülekande vahendusel ja rõõmustasin, et ise ei pea Brüsselis olema. Näiteks sain lõunapausi ajal käia oma lammaste aeda kohendamas, mis konverentsil kohal käies oleks võimatu olnud.


Konverentsil esitleti avaliku konsultatsiooni analüüsi aruannet, kuid see oli loomulikult vaid põgus sissevaade. Õnneks pandi konverentsi ajal ka aruanne ise võrku üles. Kuigi dokumendist on näha, kui erinevad võivad olla vastajate vaated, nähtub sellest siiski selgelt, et Euroopa Liidu kodanikud peavad ÜPP muutust vajalikuks. Tähelepanuväärne, et küsimusele, mil määral on ÜPP edukas põllumajanduse keskkonnaprobleemidega tegelemisel, vastas enamus „mitte sugugi”. Seejuures oli see populaarseim vastuse variant nii põllumajandusega seotud isikutel kui muudel vastajatel. ÜPP põhjaliku reformimise vajadus on ilmne.


Konverentsil kõnelnud poliitikud ja kõrgemad ametnikud selget lubadust radikaalse muutuse osas ei andnud. Kodanikuühiskond ei saa seega piirduda oma seisukoha teatavakstegemisega avalikul konsultatsioonil, survet Euroopa Liidu institutsioonidele tuleb jätkata, sest muidu saame samasuguse rohepestud reformi nagu eelmisel korral.

Postituse autor: Aleksei Lotman

Comments

Popular posts from this blog

PRESS RELEASE: European Union’s agricultural policy needs a significant change

European Commission briefing on CAP future in Tallinn

EKO: The near future must bring a turn towards greener agriculture