Konverentsile tagasi vaadates


ÜPP tuleviku konverents sai läbi ja sellele järgnenud nädal ka. Tõsi, sellesse mahtus veel Tallinnas toimunud rahvusvaheline mahepõllumajanduse organisatsiooni IFOAM Euroopa kongress. Nõnda olimegi koos mahetootjatega Tallinnas toimunud Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametliku kohtumise kahelt poolt pihtide vahele võtnud, andes mõista, et põllumajandus vajab pööret säästva arengu suunas. Tõsi, kummagi ürituse esindajaid põllumajandusministritega kohtuma ei lubatud, kuigi sinna pääsesid peavoolupõllumeeste organisatsiooni COPA/COGEGA esindajad.



Nagu konverentsi pressiteatest näha, saatsid konverentsi ettekandjad ja osalejad põllumajandus-kalandusnõukogule ning teistele Euroopa Liidu otsustajatele avaliku kirja, milles rõhutavad vajadust muutuste järele tänases põllumajanduspoliitikas: vajadus üle minna tänaselt toetusõigustel põhinevalt lähenemiselt avaliku hüve eest makstava õiglase tasu põhimõttele. Tähelepanuväärne on see, et kirjaga olid nõus mitte üksnes kõik keskkonnaorganisatsioone esindanud kõnelejad (sugugi mitte alati ei ole keskkonnaühendused kõigis põllumajandust puudutavates küsimustes ühel meelel), vaid ka mitmed põllumajandussektorit esindanud ettekannete tegijad – tõsi, mitte kõik. Samuti ühines kirjaga mitmeid osalejaid, samuti nii keskkonna kui põllumajanduse poolelt.

Kiri sai saadetud põllumajandus-kalandusnõukogu osalejatele enne nende koosoleku algust, kuid mingit ametlikku vastukaja me seni saanud ei ole. Loodame, et kodanike avalik kiri siiski päris vastuseta ei jää. Loomulikult tuleb saata kiri ka Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi asjaomastele esindajatele.

Kiri kirjaks, üks konverents ega üks kiri ÜPP rongi suunda veel ei muuda. Loomulikult peavad kõik, keda huvitab põllumajanduse üleminek säästvale teele, veel tublisti pingutama. Aga õnneks on järgmise reformini veel veidi aega ka.


Autor: Aleksei Lotman

Comments

Popular posts from this blog

PRESS RELEASE: European Union’s agricultural policy needs a significant change

European Commission briefing on CAP future in Tallinn

EKO: The near future must bring a turn towards greener agriculture